Jdi na obsah Jdi na menu
 

Chlapci v akci - Španělsko

 

 

 

Ahoj "chlapci".

Čas nazrál. Takže jak to bude a co nás čeká.

 

Chlapci v akci - tentokrát ve znamení Španělských rytmů

 

Kdy: 12.5. 2017 (potvrdili Tomáš, Lukáš, Martin - největší společný průnik)

         - Mirek tento termín nepotvrdil
         - Ivoš ze stavebních důvodů nepotvrdil žádný termín

         - Protože ale když nic nenaplánujeme, tak nic nebude, vyhlašuji 12.5. jako termín akce a
           doufám, že se chlapcům podaří připojit.

Kdo: Tomáš, Lukáš, Martin (+Ivo, +Mirek)

Kde: Tomáš se nabídl býti nám hostitelem

 

Co budeme pít: 3.jpg

Co budeme jíst:

  • Prosím pošlete mi své plány a já je zveřejním a pokusím se to ukaučovat abychom se nedublovali. Jinak níže začínám psát menu. Samozřejmě předpokládám tapas...
  • Martin:
  • Tomáš
    • ??
  • Lukáš
    • ??

___________________________________________________________________________________________

 

4.jpgŠpanělská kuchyně je ovlivněna kuchyní Arabů a Židů, kteří žili na Pyrenejském poloostrově ve středověku i kuchyní tzv. Nového světa díky španělskému koloniálnímu panství 
v Americe. Na pobřeží převažují ryby s mořskými plody a saláty, ve vnitrozemí masité pokrmy 
a husté polévky. Porce jsou v této kuchyni velké, jídlo velmi chutné a někdy i těžké. Vedle sebe existují různé druhy kuchyní jako katalánská, baskická, galicijská, andaluská a další. Obecně je španělská kuchyně rozdělena do šesti základních oblastí. Pro severní Španělsko až 
k Pyrenejím jsou charakteristické omáčky, pro Katalánii ryby, pro Aragon je typické ragú, Valencie a Murcie rýže, 
v centrálním Španělsku se převážně peče nebo rožní, na jihu se více smaží.

Nejpoužívanější složkou španělské kuchyně je olivový olej. Španělsko patří mezi největší producenty 
i konzumenty olivového oleje na světě. Někde je olivový olej nahrazován sádlem. Všude je tradiční používání česneku, nikde nechybí zelenina a ovoce, v oblibě jsou brambory, rajčata. Známá jsou jídla 
z „jednoho hrnce”, jemuž někde říkají olla podridapuchero, jinde zase frite, marmitako, caldo, caldereta a jiné názvy, kdy se používají různé druhy masa, klobásek, fazolí a koření.

Říká se, že v Evropě se nejvíce koření ve Španělsku a Portugalsku. Ve španělské kuchyni převládá barva červená a žlutá (barva papriky a šafránu), dalším kořením je pepř, hřebíček, muškátový květ a ořech, skořicí se aromatizuje čokoláda. Čokoláda se dostala z Mexika nejprve do Španělska a odtud byla dále šířena do Evropy. Z čokolády se připravují k masu ostře kořeněné omáčky. Vlivem Arabů se používá koření jako šafrán a římský kmín, med ke slazení sladkostí, ovoce a mandle, rozinky se přidávají s oblibou do pokrmů. Používají se především aromatické bylinky jako dobromysl, tymián, majoránka, kopr, šalvěj, pálivé papričkykayenský pepř, méně bazalky proti Itálii.

Celé Španělsko pojí tři tradiční pokrmy v rozmanitých regionálních úpravách. Jsou jimi jamón (vysl. chamón), paella (čti paeja), tapas.6.jpg

 

 

1. Jamón – sušená vepřová šunka představuje španělskou pochoutku jako mají Italové prosciuto, Francouzi jambon a Chorvati pršut. Proces sušení šunku utěsní, proto může viset ze stropu španělských barů aniž se kazí a takto je běžně vidět v barech. Jamon označuje šunku zadní kýty prasete, paleta je šunka z přední nohy. Dělí se na dva základní druhy - Jamon Serrano ( horská šunka) neboli blanco a Jamon Iberico – sušená šunka z iberského polodivokého šedočerného prasete Pata Negra, které se vyskytuje pouze na Pyrenejském poloostrově, jejich kopyta jsou černá. Vyznačuje se intenzivnější  a trvalejší chutí, má větší vrstvu tuku, déle zraje a je dražší proti jamónu serrano. Délka zrání je 24 – 36 měsíců. Jamon z těchto prasat je takovou delikatesou jako kaviár nebo nebo foie gras. Jamon iberico de Bellota je nejkvalitnější a nejdražší šunka na celém světě. Tato prasata se v období březen-září živí pouze žaludy a aromtickými bylinami, které dávají masu osobitou chuť a tučnost.

2. Paella – rýže se šafránem, s mořskými plody nebo kuřecím, rajčaty a dalšími zeleninou ve speciální pánvi, ve které se připravuje i podává. Pochází z Valencie, ale připravuje se v mnoha variacích podle regionů. Paella původně označovala pánev se dvěma držadly. Díky dlouhému vaření na mírném ohni se chutě všech ingrediencí vstřebají. Originální paella se připravuje na ohni z dřevěného uhlí.

3. Tapas – malé pikantní jednohubky k vínu nebo pivu, podávají se obvykle v barech zdarma. Pojídají se během celého dne 
i večera. Mohou jimi být olivy, sýr, sušené maso, kousky masa nebo mořských plodů, bramborový salát a jiné. Jí se rukama. Název „tapa” znamená víko a vznikl v Andalusii, kraji sherry. Lidé pokládali přes skleničku drinku plátek chleba, aby zabránili mouchám. Později se na plátek chleba položil slaný kousek jídla, který více povzbuzoval chuť k pití. Tak vznikl tapas.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Archiv

Kalendář
<< září >>
<< 2018 >>
Po Út St Čt So Ne
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Statistiky

Online: 6
Celkem: 494360
Měsíc: 6834
Den: 390