Jdi na obsah Jdi na menu
 

V květnu proběhl další běh společensko-sportovně-kulinářsko-kulturního setkání "Chlapci v akci". Tentokrát jsme zamířili na sever Čech do Jizerských hor, do Zlaté Olešnice (Fotografie za akce najdete v přiložené fotogalerii).

 

Cesta všech posádek z Prahy do Jizerek byla poznamenána snahou nejmenovaného řidiče kamionu pokácet les kamionem - již u prvního stromu poznal, že les bude vítězem ;-) Nicméně tato událost na půltém kilometru dálnice na Ml.Boleslav nám dala docela zabrat.

Mapa

Ubytování v předem pečlivě vybraném objektu splnilo očekávání více než dobře.
Objekt byl zvolen zejména kvůli dobře vypadající kuchyni / společenské místnosti a splnil všechna očekávání.

Ubytování U Pavla Balaše - Ubytování U Pavla Balaše - Ubytování U Pavla Balaše -
Ubytování U Pavla Balaše - Ubytování U Pavla Balaše - Ubytování U Pavla Balaše -
Ubytování U Pavla Balaše - Ubytování U Pavla Balaše - Ubytování U Pavla Balaše -

Příjezd do Zlaté Olešnice jednoznačně prověřil orientační schopnosti jednotlivých účastníků. Je třeba konstatovat, že zatímco první účastníci dorazili velmi bez problémů další příjezdy ukázaly připravenost řidičů a navigátorů. Jednoznačně je nutno vyzdvihnout nenápadný příjezd Lukášův (i přes komplikovanou variantu trasy) a zejména pak nekompromisně suveréní dojezd Karešů.
U ostatních posádek je hodnocení trochu rozpačité až velmi rozpačité.  Zejména někteří z nás, kteří původně směřovali někam na Šumavu (Železná ruda) a i přes značně pokročilé navigační technologie (GPS) trefili asi až po několika tuctech telefonátů Smiley ukázali, že homo sapiens degeneruje a je určen k zániku Smiley S takovouto by praotec jen stěží trefil.

Všichni ale nakonec dorazili a mohli jsme začít.

ObrazekDle dohody jsme začali přípravou boršče - protože ruská kuchyně a boršč jedno jsou. Tu se ukázalo, že i někteří vynikající jedinci podlehli tlakům okolí, které se je snažilo zmást. Chybělo maso!
Naštěstí jiní skvělí jedinci (Mirek) situaci zachránili a dílo se podařilo k všeobecné spokojenosti.
Dále byli účastníci počastováni vynikajícím šašlikem z dílny Mirka.
Kaviárová smršť, která následovala dala vzpomenout zvyků ruských bojarů. Kyviár po lžících a šampaňské z vědra... dalo by se na to zvyknout ;-)
Ivošova "Bomba Malachov" pak byla vyvrcholením večera.Obrazek

Po sobotní snídani - kdy kromě jiného přišla na řadu buženina - začal Mirek připravovat "golubsy". V tomto zdlouhavém boji jsme mu zdatně sekundovali při sledování tématického filmu "Svéráz národního lovu".
Myslím, že Mirkovi se to povedlo hlavně díky nám - díky tomu, že jsme mu nepřekáželi (až na dočasný debatní kroužek za jeho zády ;-)

Vzhledem k nepříznivému počasí jsme pak vybalili společenské hry. Ve hře v "Aktivity" pak -zcela podle očekávání - zvítězil favorit ;-)

Následný dálkový pochod (počasí se trochu zlepšilo) byl korunován porcí Míšy v místním obchodě (děkuji).
ObrazekPo návratu pak začal Tomáš připravovat předem avizované pelmeně. Ve finále pomáhal kdo měl ruce a nohy. Finální výrobek byl bezesporu velmi chutný a v kombinaci s octovou zálivkou, smaženou cibulkou a zakysanou smetanou velmi lahodný - bezpochyb lze ale tento pokrm prohlásit nejpracnějším počinem víkendu.

Ivoš pak vytáhl své druhé dortové dílko a bylo dokonáno...

Neděli pak zahájila játra v silně alkoholovém závoji ;-) a pak již začal Radek s přípravou "kuřete Tabaka" a já mu k tomu podsunul ruský salát Tamara.

Po obědě pak úklid a rozchod bydlet...

Sice jsme nezvládli uvařit vše co bylo v plánu (ono by se to taky nedalo sníst) ale i tak si myslím, že to byla celkem povedená taškařice. Co dáme příště? Uvidíme.

(Fotografie za akce najdete v přiložené fotogalerii).

___________________________________________________________________

 Co bylo v plánu?

  • Ivo - král moučníků a ruských sladkostí
  • Lukáš - ucha + Zur blajes
  • Mirek - golubsy
  • Tomáš - pelmeně
  • Radek - kuře tabaka
  • Martin - ruské saláty + kuřecí játra v alkoholovém závoji 
    • Ruský bramborový salát Tamara
    • Kyjevský salát
    • Moskevský rybí salát
    • Jarní ředkvičky ve smetaně

 

 

 

___________________________________________________________________




Něco o ruské kuchyni

Ruská kuchyně je velmi rozmanitá a chutná. Jelikož se jedná o rozlehlou zemi, je více než jasné, že každý region má své místní odlišnosti a zároveň i unikátní speciality. Zvu vás tímto do země hustých polévek, černého chleba, kaviáru a stakanů vodky, nápoje, který obrazně řečeno - doslova napsal dějiny Ruska.

Tradiční pokrmy

Tradičních pokrmů je více než dosti, pojďme si je tedy představit pěkně od podlahy.

Kaše – nejstarší původní pokrm. V Rusku se připravuje na sladko i na slano a z mnoha druhů surovin. Mezi nejčastěji používané patří rýže, kukuřice, pšenice, ječmen, oves, krupice a pohanka. Stejně jako u nás, lze kaši připravit pomocí vody, mléka nebo jejich kombinací.

Pirohy a pampušky – se smaží nebo pečou a plní rozmanitými nádivkami. Poté tvoří přílohu k hustým a vydatným ruským polévkám – typu boršč atd.

Blinčiky – zákusky, ke kterým nechybí typický ruský černý chléb a všudypřítomná vodka.

Boršč – velmi oblíbená hustá polévka, jejíž základ tvoří vývar z kostí a masa (hovězí, vepřové), osmahnutá zelenina - červená řepa, brambory, zelí, cibule, mrkev, petrželka a rajčatový protlak. Polévka je dochucena zásmažkou, octem, cukrem a zakysanou smetanou. I u nás lze chutný boršč sehnati, ovšem doma (myšleno v Rusku) vládne dozajista jedinečnou chutí.

Pelmeni – tento pokrm se stal národním v celé východní Evropě. Pelmeni se připravují z tenkého těsta vyrobeného klasickým postupem – vejce, mouka a voda – popř. mléko – které se plní mletým masem ochuceným kořením (pepř, česnek, cibule, sůl) – hovězím, vepřovým, jehněčím. Pelmeni jsou oblíbené na Sibiři, kde se dobře přechovávají. Uvařené se prostě umístí ven, kde vydrží několik dní, týdnů i měsíců. Dostanou-li na ně poté někdo chuť, uvaří je ve vodě a polije máslem, nebo je ještě dozlatova opečou na sádlíčku, na pánvi.

Okroška – studená polévka podávaná s vejci a smetanou, jejíž základ tvoří zelenina (aromatická i neutrální) a maso (nejčastěji hovězí nebo rybí – štika, lín, treska..), polévka je založená na kvasu.

Pilaf – základ tohoto pokrmu tvoří rýže nebo pšenice. Ta se nejprve osmaží na oleji a poté se teprve vaří v kořeněné vodě (nejlépe po přidání bujónu). Pilaf v různých oblastech země může navíc obsahovat ovoce, zeleninu anebo různorodé druhy mas.

Soljanka – kyselo - kořeněná polévka, do které lze přidat různé druhy mas, uzenin, ryb a hub, stejně jako přidat rajčata, olivy, cibuli, petrželku a dochutit ji kořením, smetanou a koprem. Soljanka se dělí podle použitých surovin na – masitou, houbovou či rybí.

Šašlik – prorostlejší grilované marinované maso (nejčastěji naložené v červeném víně, octu a koření) ve formě špízu, skládajícího se střídavě z masa a cibule. K opékání se používá březové dřevo.

Šči – horká zelná polévka, která se v ruské kuchyni vyskytuje již více než tisíc let. K drobným úpravám sice došlo, nikdo asi nepředpokládá, že by tisíce let zůstala při stejném koření a také kvalitě surovin. Prostší polévka byla připravována pouze ze zelí a cibule, bohatší pak navíc obsahovala maso, popř. i houby či rybí maso, zeleninu – mrkev a petržel a nezbytná dochucovadla – kopr, celer, česnek či pepř a někdy i jablka, nálev ze zelí či na zahuštění a zároveň zjemnění chuti smetana.

Polévky

Polévky tvoří v Rusku samostatnou kapitolu. Výše jste měli šanci seznámiti se blíže s jednotlivými druhy, nyní se na téma „polévky“ podíváme globálněji. V Rusku existuje 7 základních skupin – polévky lehké, polévky nudlové s houbami či masem, polévky, jejichž základ tvoří oblíbené zelí, rybí polévky, polévky, jejichž základ tvoří zelenina všeho druhu a obilniny a také polévky husté – typu Boršč a polévky založené na kvasu – studené.

Tradiční suroviny

Zelí, červená řepa, kvašené okurky – hojně používané při přípravě polévek

Mrkev – zejména v nálevech, společně s okurkami a dalšími druhy zeleniny

Dary moře i ostatních vod – ryby – candát, losos, raci, červený kaviár (z lososa) a černý kaviár (z jesetera)

Kefír a smetana – tučná a hustá – prostě tak, jak má být...

Maso všeho druhu – hovězí, vepřové, kuřecí, zvěřina a telecí...

Vodka a domácí pálenka – základ spokojené rodiny

Asi většina lidí mi dá za pravdu, že řekne-li se Rusko, vzápětí se musí říci i vodka. Ale jak to vlastně je s místními nápoji? Které jsou nejoblíbenější? A pil někdy místní obyvatel kdesi od Uralu někdy třeba pomerančový džus? Tak to Vám asi neřeknu, ale spoustu dalšího ano. Mezi alkoholickými nápoji vede tzv. kvas a vodka. Podíváme-li se pak na nealkoholické nápoje, vede zde na plné čáře čaj, který si zde získal velkou oblibu a tzv. „samovar“ je běžnou součástí mnoha rodin.

Kvas – původní ruský nápoj oblíbený také např. v Pobaltí, Kazachstánu, na Ukrajině atd. Kvas vzniká kvašením vody s moukou a tekutým sladovým těstem. Tento základ se poté naředí vodou, přidají se kvasnice, cukr a různé prostředky, které ho zaromatizují (ovoce, zázvor, máta..).

Mědok – vyrábí se z medu, chmele a vody

Mors – vyrábí se z mírně zkvašených ovocných šťáv, zředěných vodou

„Ruská“ medovina – vyrábí se z medu a vodky

Zelná šťáva – kysané zelí povařené s cukrem a vodou

_____________________________________________________________________

Pro ruskou kuchyni je stěžejní potravinou maso, ať již hovězí, vepřové, telecí, ale i hojně skopové, které se podává v různých úpravách a vždy větší porce, než na jaké jsme zvyklí u nás. Dost se na jídelníčku objevují i ryby a světoznámý je i ruský kaviár. Drůbež a zvěřina se rovněž objevuje na jídelním lístku, ale zde je až na výjimky úprava stejná, jako v našich domácnostech a restauracích. Typické pro ruskou kuchyni je používání smetany, která se přidává téměř do všech pokrmů od polévek, až po zákusky, tu v menší, tu ve větší míře. 
     V ruské kuchyni pak je zvýšená potřeba zeleniny, jako je cibule, rajčata, paprika, hrášek, salátová okurka a kopr. V Rusku, ale nejen tam, jsou oblíbené kašovité pokrmy z pohanky, jáhel nebo ovesných vloček, které zejména v minulosti byly základním pokrmem prostého lidu. Dá se tedy říci, že základem ruské kuchyně jsou suroviny z dostupných vlastních zdrojů a z technologických postupů se nejvíce využívá vaření, méně již dušení a pečení.
      Setkání u ruského stolu je malý obřad, který však není až zas tak svázán společenskými pravidly, ale přednost je dána přirozenému společenskému veselí. Možná je to proto, že obvykle první, co se u stolu podává je "stakan" ruské vodky. Heslem stolování v Rusku je "pomalu jez a dlouho tu budeš". Proto na stůl přicházejí slané okurky, klobása, ryby a dary moře, studená masa, pirohy, nakládané houby a černý chléb, s velkou nabídkou zeleninových salátů, či čerstvé zeleniny. Privilegované postavení v podávané zelenině má zelí a červená řepa. Oblíbeny jsou i aspiky a rosoly. po předkrmech přicházejí na stůl chody hlavního jídla, především masa v různých úpravách, typické polévky, pelmeně, vareniky, syrniky. Z nápojů pak se podává vedle již zmíněné vodky čaj, kvas, víno, soky (ovocné šťávy) a minerální vody, které jsou obyčejně ve velkém skleněném džbánu na stole. Hlavní zásadou je nespěchat a neomezovat se v jídle. Proti našim zvyklostem je neobvyklé i to, že se konzumuje potrava v různém pořadí průběžně, takže nás nesmí překvapit, že nejdříve přijde zákusek, po něm hlavní jídlo, pak polévka a na závěr předkrm. A nesmí nás překvapit ani to, že ze stolu se sklízí nádobí až po jídle najednou, takže stůl je plný nejen jídla, ale i prázdného nádobí. Zvláštností pak je, že čaj se pije přes cukr, což znamená, že čaj se nesladí v šálku, ale kostka cukru se vloží do úst a pak se teprve napije čaje. Ruský cukr má mnohem tvrdší strukturu a proto tento způsob pití čaje umožňuje.
      Postup jídla v Rusku je takový, že počíná snídaní, tedy "pěrvyj zavtrak, následuje svačina - vtoroj zavtrak, pak přichází na řadu oběd a jídlo končí večeří - úžin. I doba podávání pokrmů se liší od našich zvyklostí, takže snídaně se podává do 9. hodin, svačina do 11, oběd od 17 do 19 hodin a večeře se podává kolem 22 hodiny. 
     Vzor takového jídelníčku ruské kuchyně je následující:
snídaně - syrníky se smetanou, obložený chléb, čaj
svačina - zapečené zelí, mléko
oběd - boršč, pečené maso, či ryba s kaší, kompot
večeře - drůbeží maso, zeleninový salát

      Řekněme si na závěr našeho povídání o ruské kuchyni ještě něco o typických znacích ruské kuchyně. Tak kaše patří mezi původní, nejstarší pokrmy. přiopravuje se ve sladké i slané podobě. Připravuje se jako snídaně, nebo příloha v hlavním pokrmu. Moučné výrobky z kvašeného i nekvašeného těsta se podávají hlavně k polévkám. Nádivky jsou různorodé masové směsi včetně nádivek z drůbeže, ryb a vnitřností, ale třeba i špenát, nebo zelí. Ze sladkých nádivek to může být tvaroh, mák, jablka a jiné. Listové těsto se používá na přípravu populárních pelmeňů. Polévky jsou důležitou složkou ruské kuchyně a nikdy prakticky nechybí na stole při hlavním jídle. Nejznámnější, je pochopitelně boršč, ale i šči, nebo soljanka jsou výtečné polévky. Do masových vývarů se pak přidávají i pelmeně. Většina salátů připravovaných v ruské kuchyni obsahuje zelí a typické jsou i saláty s červenou řepou. Nakládané okurky nejsou sladkokyselé tak jako u nás, ale jsou naloženy ve slaném nálevu. Z masa, jak jsme si již řekli lze použít vše, co "dům" a ruské potravinářství dá. Hojně se používají mletá masa se značným procentem masa skopového, které dodává pokrmům typickou chuť a vůni. Známé jsou šašlíky, připravované zejména v podhůří Kavkazu na březích Černého moře. A šašliky nejsou jen ze svíčkové, ale využívají se i játra, skopové, vepřová krkovička, ledvinky a podobně. Masa pro přípravu na rožni, či roštu se vždy před úpravou delší dobu marinují. Rusko je bohaté i na ryby ať již mořské, či sladkovodní a na plody moře, jako jsou různí raci a krevety. Ruská kuchyně využívá i poměrně velké nabídky různých druhů sýrů, ať již ve formě jakýchsi zákusků, či v přípravě zapečených pokrmů. Chleba nesmí chybět na žádném prostřeném stole a ve většině případů se jedná o tmavý chléb, tzv. moskevský. Zpestřením stolování jsou různé dochucovací omáčky, prášková hořčice, křen, kopr, naťová cibule, petrželová nať a další bylinky, které se konzumují syrové a v dosti značném množství. Huspeniny a rosoly jsou v Rusku značně oblíbené, ale jsou připraveny bez želatiny a mnohdy dochucované česnekem. Známé jsou i ovocné rosoly. 
     Samostatnou kapitolou při stolování by mohly tvořit nápoje, ať již se jedná, jak jsme již uvedli , o vodku, kvas, sodovou vodu, čaj. U limonád nás nesmí zarazit jejich chutě, jako je např. limonáda březová, švestková, jablečná a jiné.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Chlapci v akci V

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Marion_Bauer - Negativní komentáře a hodnocení aktivátoru návnady Dynamite

“ Jakub Kavan, 30 let. Tento aktivátor skutečně funguje, postříkal jsem jím návnadu a ulovil jsem díky němu jak dravé, tak lekavé ryby. Nikdy jsem nenachytal tolik různých druhů ryb! Ryby si o to samy říkají. Je to úžasné. Navíc není aktivátor vůbec těžké používat, stačí postříkat návnadu. Aktivátor ovlivní instinkt ryb, což vede k aktivaci jejich sklonu sdružovat se za účelem ochrany. https://rybydynamit.com/ Po celou dobu závodů platí přísný zákaz poškozování pobřežního porostu a zakládání otevřených ohňů (povoleno používání nadzemních vařičů). Soutěžícím bude předán lovný sektor uklizený a na konci závodů bude opětovně přebírán v původním čistém stavu. Organizátor požaduje dodržování pořádku. Za úplatu lze zajistit pivo a občerstvení.

 


Archiv

Kalendář
<< červenec >>
<< 2018 >>
Po Út St Čt So Ne
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Statistiky

Online: 9
Celkem: 474536
Měsíc: 11691
Den: 476