Jdi na obsah Jdi na menu
 

Beef jerky

Už několikrát jsem se chystal na to, že zkusím vyrobit mé oblíbené "beef jerky", anébrž sušené hovězí. Dvakrát jsem dokonce nakoupil maso nicméně pokaždé z akce sešlo a maso jsme zpracovali jinak.

Tentokrát jsem si řekl "dost, jsi chlap, jdi do toho...". Ano, přesně tak jsem si to řekl ;-)

Takže jsem se vrhl na studování receptů a zjistil, že jerky dělají všichni jinak a přitom každý vlastně stejně.

Nakoupil jsem tedy něco hovězího - tam je rada jednoduchá, čím lepší maso, tím lepší výsledek. Ze svíčkové bych to ale asi teda radši nedělal. Takže napočátku bylo slušné hovězí.

Hovězí jsem nakrájel na tenké plátky (4-6mm) a ty větší pak rozdělil na proužky. Dobré by asi bylo dát maso na chvíli zatuhnout do mrazáku - lépe se pak krájí tenké plátky.

Vše jsem důkladně okořenil (vlastnoručně míchaná bylinková sůl a pepř) a naložil do marinády. Základ marinády tvoří kvalitní sojová omáčka, worchestrová omáčka, nadrobno nakrájená cibule a pak jsem tam přidal něco (něco hodně) červeného vína a kapičku whisky.  

pc057714.jpgpc057717.jpg

Maso jsem vložil do marinády, důkladně promíchal a přes noc uložil do lednice. 

pc057711.jpg

Maso v noci natáhlo poměrně hodně z marinády. Proužky jsem osušil na papírové utěrce a postupně začal navlékat na špejle a zavěšovat na rošt z trouby.

pc067721.jpgpc067722.jpg

Na tomto místě jsem zjistil, že když bude nejhůře, tak půjdu pracovat do nějaké reklamky - myslím, že v nějakém filmu pro to povolání byl použit název "kreativec" :-o

Takže pro ukázku - reklama na mléko ;-)

pc067728.jpgpc067735.jpg
"Pijte mléko, pijte Pilos mléko, pijte mléko a nepijte rum..."

 

Pro sušení jsem na začátku nastavil 75°C, kteroužto teplotu jsem z důvodu likvidace případných škodlivin udržoval 45 minut.

pc067739.jpgpc067736.jpg

Pak jsem troubu stáhl na 55°C a pokračoval v hitparádě po dobu dalších cca 5 hodin (záleží na tlouštce plátků).

V zásadě vložením do trouby práce končí. Pak už jen chodíte kolem a těšíte se :-)

Po cca 8mi hodinách (celkem) bylo hotovo.

pc067748.jpgpc067751.jpg 

pc067752.jpgpc067755.jpg

Výsledek pak celkem překonal mé očekávání. Moooc dobré. 

Něco postřehů:

  • Cím déle naloženo, tím lépe
  • Okořenit je třeba poměrně výrazně - takže bez obav
  • Sušení si vezme svůj čas - ale je to bez práce

Ve všech receptech se píše, že takto upravené maso vydrží bez problémů 2-3 měsíce. V našem případě musím tento údaj poopravit a citovat svou drahou ženu: "Nevydrží!" 

pc067762.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Mates - Tak já du dotoho taky

zitra ti napíšu jestli se povedlo :-)

 


Archiv

Kalendář
<< červenec >>
<< 2018 >>
Po Út St Čt So Ne
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Statistiky

Online: 3
Celkem: 485297
Měsíc: 13781
Den: 351